onsdag 9 april 2008

Laboration: Elda gasol

Dagens laboration handlade om att elda gasol. Först påminde vi oss om att det är propan, C3H8 som finns i gasoltuben.

Gasoltub med brännarrör

Vi höll en bägare över gasollågan i cirka en sekund, och kunde sedan konstatera att insidan av bägaren blev immig. Slutsats: Det bildas vatten när gasol brinner.


Immig bägare

Vi provade även att hålla ett provrör i gasollågan. När syretillförseln är god och lågan är blå händer inget. Men om man stryper syretillförseln så att man får en gul låga blir provröret svart av sot.


Sotande låga

Om man för in det sotade provröret i den syrerika blå lågan försvinner soten. Hur hänger det i hop? Jo, när det är ont om syre kan inte allt kol som kommer från gasolen förbrännas. Det sätter sig i stället som sot på provröret. När man sedan eldar på provröret med den blå, syrerika lågan blir förbränningen effektiv och kolet på provröret kan förbrännas och sticka i väg som koldioxid, CO2.


Sotet(kolet) föenar sig med syret i lågan och sticker iväg som CO2

Efter en stunds resonerande skrev vi ned reaktionsformeln för förbränning av gasol (propan):

C3H8 + O2 -> H20 + CO2
propan + syre -> vatten + koldioxid

Sedan roade vi oss med att balansera formeln:
C3H8 + 5O2 -> 4H20 + 3CO2

När man balanserar en reaktionsformel ser man helt enkelt till att det finns lika många atomer av varje sort före och efter reaktionen. Man ser att en propanmolekyl och fem syremolekyler räcker till att bygga fyra vattenmolekyler och tre koldioxidmolekyler.


Balansering av reaktionsformel på tavlan

Till sist svarade vi på en del frågor om gasolförbränning. Exempel på frågor: Vad är det som gör den sotande lågan gul? Vad händer om man tillför för mycket luft? Varför brinner det inte precis vid brännarrörets mynning? Hur bär man sig åt för att gasen ska nå sin antändningstemperatur?

Vi ses på fredag!

Inga kommentarer: